Reklama
 
Blog | Daniel Veselý

Konec opojení, přichází kocovina

Co bychom si měli dál nalhávat? Opojení v podobě změny politického kurzu nejmocnější země planety pomalu, ale jistě vyvanula. Mesiáš se zjevil v celé své tristní nahotě. Obamova vláda nehodlá zrušit nejkontroverznější Bushovy zákony omezující politickou svobodu ve Spojených státech jako třeba Military Commissions Act nebo Patriot Act. V případě podezřelých z terorismu držených na Guantánamu Obama zvažuje, že někteří z nich budou umístěni ve věznicích na americké půdě, čímž by překročil Bushův stín, který Guantánamo považoval za spolehlivé místo, neboť zde nemusel dodržovat americké zákony týkající se lidských práv.

Stále se zhoršující situace ohledně války v Iráku, Afghánistánu a nově Pákistánu je nyní záležitostí nové administrativy, nelze nadále sypat popel na hlavu G.W. Bushe . Počet útoků amerických bezpilotních letounů od nástupu Baracka Obamy do funkce se zdvojnásobil, a nimi se zvýšil i počet civilních obětí. Tyto nálety mají podle Washingtonu eliminovat aktivity teroristických skupin na pomezí Afghánistánu a Pákistánu, především zmýtizované Al-Kajdy. Podle údajů pákistánské vlády si bezpilotní nálety v průběhu února a března vyžádaly kolem pěti set civilních obětí, zatímco o život přišlo pouze devět předáků Al-Kajdy. Pravidelné bombardování přinutilo tisíce Pákistánců opustit příhraniční oblasti s Afghánistánem a utéct hlouběji do země.

Pondělní bombardování afghánské provincie Farah americkými vzdušnými silami připravilo o život dle odhadů možná až dvě stě lidí. Červený kříž potvrdil tucty zabitých, včetně mnoha žen a dětí. Šéfka americké diplomacie Clintonová tuto tragédii okomentovala: „Chtěla bych vyjádřit osobní lítost a soucit naší administrativy nad ztrátou nevinných afghánských životů … Ale jakákoliv ztráta života, nevinného života, je zvláště bolestná.“ Jistě, paní Clintonová, ale jen váš choť jich má na kontě kolem milionu, hlavně v Iráku.

Dotýkám se pouze ožehavých témat, jak jiní komentátoři sumarizují prvních sto dní prezidenta Obamy ve funkci. Ti se však hlavně zaměřují na boj Obamova týmu s celosvětovou finanční krizí nebo jeho vstřícná gesta týkající se jaderného odzbrojování. Takové podružnosti jako stovky mrtvých v průběhu několika atentátů v Iráku nebo bezpilotní letadla bzučící nad bohem zapomenutém afghánsko-pákistánském pohraničím a netišená bolest tamních lidských bytostí moc netáhnou. „Značka Obama“ je naopak stále skvělým obchodním artiklem.

Reklama