Reklama
 
Blog | Daniel Veselý

Proč USA na Blízkém východě nepřímo podporují Al-Kajdu?

Reportér listu New Yorker Seymour Hersch přišel ve svém únorovém článku se skandálním odhalením,  že Bushova administrativa ve své neutuchající snaze eliminovat šiítský vliv na Blízkém východě přistoupila k taktice "můj nepřítel je nepřítelem mého přítele" finanční podpory násilnickým sunnitským skupinám, aniž by o svolení požádala Kongres. Hersch dále uvádí, že peníze amerických daňových poplatníků skončily v rukou "tří sunnitských džihadistických skupin, které udržují vřelý vztah s Al Kajdou."

Tato podivuhodná taktika má za cíl omezit vliv Hizballáhu, potažmo íránské vlády, v Libanonu, který se zde na rozdíl od prozápadní Siniorovy vlády těší velké popularitě, a to díky sociálním programům a odporu, jímž dokázal odolat izraelské agresi minulé léto.  

Hersch vysvětluje, že americká vláda usiluje o " neutralizaci šiítského elementu v oblasti tzv. šiítského půlměsíce fundováním teroristických skupin, napojených na Al Kajdu."

Hrozba a radikalizace šiítských skupin začala nabývat děsivých kontur po anglo-americké invazi do Iráku v březnu 2003, především v armádě Mahdi v čele s Muktadou al Sadrem, jenž před nedávnem volal po založení koalice všech islamistických skupin, operujících v Iráku, jejímž cílem by měl být tvrdý odpor proti západním okupantům.  

Reklama

Hersch v článku sumarizuje následky kontraproduktivních kroků gangu Bush-Cheney: "Nacházíme se nyní v situaci, kdy prezident zneužívá svých pravomocí naprosto neomezeně a beztrestně. Uskutečňuje skryté operace, jež financuje ze státních zdrojů, aniž by k tomu měl právní zplnomocnění, a nepřímo poskytuje podporu teroristickým skupinám, které jsou zodpovědné za tragédii z 11/9 01.  

Zde obrazový dokument http://youtube.com/watch?v=qdJoxK6Tc5k