Reklama
 
Blog | Daniel Veselý

Nadešel čas na ukončení občanského konfliktu na Srí Lance

Nejdéle trvající a často opomíjený konflikt asijského kontinentu na Srí Lance začíná směřovat ke krvavému klimaxu. Asi čtvrt milionu zoufalých civilistů je uvězněno uprostřed bojového pole. Vláda Spojených států, která je největším obchodním partnerem i dvorním dodavatelem vojenské pomoci srílanské vlády, může tento konflikt alespoň zmírnit. Ačkoliv americká vláda požadovala, aby byly vytvořeny bezpečné zóny pro ohrožené civilisty, dosud se tak nestalo. Je zapotřebí přesvědčit obě znesvářené strany - srílanskou armádu a Tamilské tygry, aby vznik těchto zón ani vytvoření humanitárního koridoru alespoň neblokovaly.         

Na obou stranách srílanské civilní války se odehrála četná zvěrstva a tragédie – většina z nich není zaznamenána a zůstává skryta před zraky celého světa. Vina leží především na bedrech srílanské vlády kvůli její brutální kampani proti nezávislému tisku. Konec bojů sám od sebe nenastane ani neodstraní nespravedlnost, která je rozpoutala. Poté, co nastane klid zbraní, je třeba adresně řešit legitimní požadavky tamilského obyvatelstva a dalších minoritních skupin na Srí Lance, a to prostřednictvím politického dialogu a následné hospodářské rekonstrukce země.  

Ovšem nyní – v těchto závěrečných týdnech nebo dnech bojů – je třeba předejít tomu, aby se čtvrt milionu ohrožených tamilských civilistů nestalo poslední obětí války.

Připojme svůj hlas k politickým aktivistům a obhájcům lidských práv, již dlouhé roky bojují proti marginalizaci menšin a zhoršenému stavu základních lidských práv na Srí Lance.

Reklama

Klikněte na následující odkaz a přimějte novou šéfku americké diplomacie Hillary Clintonovou, aby podpořila ohrožené civilisty na Srí Lance.

http://www.avaaz.org/en/sri_lanka_civilians  

 

Zdroje: http://www.hrw.org/en/news/2009/02/03/sri-lanka-disregard-civilian-safety-appalling

http://srilanka.usembassy.gov/sdpr-3feb09.html        

http://www.avaaz.org/sri2b 

http://www.avaaz.org/sri1 

http://www.avaaz.org/sri2

http://www.avaaz.org/sri3

http://www.avaaz.org/sri4