Reklama
 
Blog | Daniel Veselý

Lidé v Gaze jsou pohřbíváni za živa a svět se dívá

Jak může "jediná demokracie na Blízkém východě" takto zacházet s lidmi žijícími v její okupační zóně? Kde je rozhořčení a odsudek českých pravdoláskařů a humanistů? Kde je ta kýžená změna a hurónský optimismus z Bílého domu? Je nepochybné, že Izrael páchá v pásmu Gazy genocidu; pomalou a bolestnou. Dne 4. listopadu izraelské obranné síly (IDF) vyprovokovaly v Gaze konflikt, při kterém zemřelo šest lidí. Odpověď přišla záhy v podobě desítek raket vypálených na Izrael. Ten se den poté rozhodl celé Pásmo neprodyšně uzavřít nutné humanitární pomoci, novinářům; všem.

Bývalá irská prezidentka Mary Robinson 4. listopadu v BBC uvedla, že "svět se nestará o toto šokující porušování lidských práv" a dodala, že "celá jejich civilizace je ničena, a to nepřeháním." John Ging, vedoucí Úřadu pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě při OSN, řekl 15. listopadu listu Washington Post: "Je to příšerná situace a neustále se zhoršuje. Je bezprecedentní, že je humanitárním konvojům z OSN Izraelem znemožněno dostat se k potřebným.

Ging 20. listopadu dodal, že Izrael zrušil rozhodnutí vpustit do Pásma 70 kamionů s pomocí nutnou k přežití. Philip Luther z Amnesty International prohlásil: "Poslední izraelské rozhodnutí zostřit sankce vůči Gazanům již tak krajní humanitární situaci učinilo téměř bezvýchodnou." Izraelský historik Ilan Pappé již před dvěma roky napsal, že se v Gaze odehrává genocida. "V průměru osm lidí zde denně umírá při izraelských náletech, " konstatoval Pappé.

Izrael uvalil na Gazu sankce poté, co hnutí Hamas počátkem roku 2006 vyhrálo volby do Palestinské samosprávy. Loni na podzim prohlásil Pásmo, kde žije 1.4 milionu civilistů, z toho polovina dětí do 18 let, za "nepřátelskou entitu" kvůli pokračujícímu ostřelování izraelského města Sderot z Gazy domácky vyrobenými raketami kassam. Izrael drasticky omezil přísun paliva, elektrické energie, jídla, léků a prováděl pravidelné nálety na radikály i civilní populaci. Televize Al-Džazíra uvedla, že již tři stovky lidí zemřely v důsledku nedostatku léků nebo odmítnutí převozu do izraelských nemocnic. Přitom je Izrael podle 4. článku Ženevských konvencí coby okupační síla povinen poskytnout okupovaným nepřerušený přísun dostatku paliva, potravin a dalších komodit, nikoliv zabraňovat humanitárním pracovníkům vykonávat jejich práci, zvláště pak, když 80% Gazanů je na jejich pomoci závislých.   

Reklama