Reklama
 
Blog | Daniel Veselý

Indie a její nukleární námluvy

Spojené státy a Indie dospěly po dlouhých a kontroverzních debatách k smlouvě o jednotném postupu při mírovém obohacování uranu a proliferaci jaderných zbraní. Nukleární pakt sice utuží vzájemné vztahy těchto dvou zemí, ale jen letmý pohled na mapu dává na vědomost, že Pakt nebude okolními státy, především Pákistánem a Čínou, přijat s upřímným porozuměním. Ba co víc - obě tyto země patří mezi jaderné velmoci. Podle společného prohlášení politických představitelů zainteresovaných stran však tato dohoda představuje " enormní strategické a ekonomické výhody oběma zemím, včetně produkce jaderné energie pro mírové účely a ekologického využití energetických zdrojů." 

V rámci Paktu bude Indii umožněno obohacovat uran, importovaný ze Spojených států. Zde ovšem vyvstává problém. Indie dosud neratifikovala mezinárodní Smlouvu o nešíření jaderných zbraní (NPT). Signatářům NPT (mezi něž patří "darebácký" Írán a donedávna i KLDR) je podle regulí úmluvy umožněno "směňovat mezi sebou nukleární technologie, zatímco nečlenům je toto přísně zakázáno." Mezi státy, jež nesignovaly NPT, a porušují tak pravidla hry patří například Izrael a Pákistán.     

Protagonisté nukleární dohody mezi USA a Indií obhajují smluvní závazky tvrzením, že jaderná energie bude,mimo jiné, sloužit mírovým účelům, což by mělo stimulovat již tak rostoucí indickou ekonomiku. Z tábora odpůrců Smlouvy se však ozývají skeptické hlasy, poukazující na odvrácenou stranu jaderného programu. Jak letos v červenci prohlásil nukleární expert M.V. Ramana :" Přestože se indická vláda snaží řešit chronickou energetickou krizi již několik desetiletí, pouhá tři procenta elektrické energie jsou získávána z nukleárních zařízení." 

Nutno dodat, že současná indická vládní strana (UPA) je závislá na podpoře parlamentních levicových (marxistických) stran, které se však k úmluvě se Spojenými státy staví silně skepticky, až nepřátelsky. Vládní strana bude čelit jasné politické prohře v příštích volbách, nepodaří-li se jí znovu nabýt důvěru Levice, tolik nutnou pro její politické přežití.

Reklama

Politolog z Univerzity v Dillí Achin Vanaik ke kontroverzní dohodě poznamenává:" Levice by měla zdůraznit skutečnost , že Pakt zvýší kapacitu Indie vyrábět jaderné zbraně, což přirozeně nepovede k naší bezpečnosti. Naopak, dojde k jadernému závodu ve zbrojení nejen s Pákistánem, ale i s Čínou.

Mezinárodní panel pro štěpné materiály (IPFM), sdružující nezávislé vědce, informuje, že nukleární dohoda umožní Indii každý rok vyprodukovat tolik plutonia, které bude stačit na výrobu 300 bomb takové síly, že každá bude ekvivalentem bomby svržené na Nagasaki. Otázkou zůstává, jaký dopad může mít kontrakt na politickou scénu v Indii, jež v současnosti prochází vážnou krizí, a jak závažná mohou být negativa, plynoucí ze závodů ve zbrojení, která by v konečném důsledku mohla mít fatální dopad světového významu.