Reklama
 
Blog | Daniel Veselý

Planeta slumů

Někdy příští rok dá žena život dítěti ve slumu v nigerijském Lagosu, mladý muž nakvap opustí vesnici na západní Jávě pro zářivá světla Jakarty nebo se bezradný farmář s celou zchudlou rodinou přemístí do peruánské Limy. Do jednoho z nespočtu pueblos jovenes. Přesný důvod nehraje roli a zmizí cele nepovšimnut. Přesto je pro lidskou historii předělovým. Poprvé v lidských dějinách převýší městské obyvatelstvo na celém světě venkovský stav.

Historik a aktivista Michael Davis ve své publikaci "Planeta slumů" v detailech popisuje ohromnou hloubku nechutné chudoby v příměstských ghettech od jihoafrického Cape Town přes Caracas po Casablancu a Chartúm. Zdraví, spravedlnost a sociální otázky ve spojitosti s gargantuovskými slumy jsou světovou politikou naprosto ignorovány.

"Démonizující rétorika mezinárodní války proti terorismu, drog a kriminality je pouhým sémantickým apartheidem; tvoří epistemologické zdi kolem favel a paralyzuje smysluplnou debatu o denním násilí a ekonomickém vyloučení", tvrdí Davis o neblahé situaci ve světě predátorského kapitalismu. 

Miliarda lidí na celém světě žije v pro nás nepředstavitelných podmínkách. Během tří následujících dekád budou dvě miliardy lidských bytostí živořit ve slumech okolo megapolí 3. světa, kde neexistují veřejné služby, neexistuje odpadní systém, je zoufalý nedostatek pitné vody, kde mizérie plodí násilí a zoufalé zločiny. 

Reklama

Autor si bere na mušku drastické efekty neoliberální politiky, které jsou podle něj, vedle ekologických a atmosférických fenoménů, příčinou masových exodů zbídačených, jimž obří koncerny uloupily domovinu pro své laboratorní pokusy, z mrtvých krajin, zruinovaných megalomanskými projekty Světové banky a Mezinárodního měnového fondu. Dekády marných slibů o obnově třetího světa jsou v ostrém kontrastu s chmurnou realitou, neboť propast mezi elitami a chudými se neustále prohlubuje.

Kniha je striktním přehledem literatury, publikované známými antropology, geografy, enviromentalisty, sociology, novelisty atd. Dalšími zdroji s nimiž autor operuje jsou vládní prohlášení, dosud nepublikované zprávy Světové banky, stanoviska OSN a mnoha vládních i nevládních seskupení.

Autor představuje nihilistickou vizi do budoucna: Megapole globálního jihu se stanou semeništi zoufalých mas, schopných ve své mizérii všeho, časovanými atomovými pumami. Systém je podle něj trvale neudržitelný a nereformovatelný; bohužel v knize chybí jakékoliv řešení situace. Dokud nebude stávající řád nahrazen alternativním světovým uspořádáním, tak čelíme nevyhnutelné záhubě.