Reklama
 
Blog | Daniel Veselý

Lze utrpení statisíců na obou stranách vůbec nazývat „pohádkou“?

Reaguji na článek Viktora Dvořáka "Pohádka o izraelských agresorech a nevinných Palestincích", jenž je protkán mnohými chybami, polopravdami, překrouceními a představuje standardní produkt oficiální propagandy. Již jen titul textu mi v souvislosti s nepřerušeným utrpením palestinského etnika přijde přinejmenším cynický. Co mne ale nejvíce děsí, je ohromný souhlas s Dvořákovými tvrzeními, soudě tak z vysoké čtenosti článku, karmy a diskuzních příspěvků. Je zajímavé, že jen nepatrný zlomek čtenářů se kriticky vyjádřil k jeho textu. V blogosféře média, jež se zaštiťuje jistou profesionální úrovní publikovaných textů a tolerancí, je nedostatek kritiky vůči zjevným polopravdám a manipulacím celkem zarážející.    

Dvořák zaníceně píše: "Hamás měsíce ostřeloval Izrael raketami – nic. Hamás neobnovil příměří s Izraelem – ticho po pěšině. Palestinský tlak na Izrael se vystupňoval poté, co Hamás, teroristické
hnutí jež vyhrálo demokratické volby na palestinských územích a v
současné době vládne v Gaze, odmítl prodloužit půlroční "příměří".
Slovo příměří v uvozovkách uvádím proto, že to v podstatě žádné příměří
nebylo, neboť Palestinci dále na Izrael odpalovali své podomácku
vyrobené rakety, což zase přinutilo Izrael Gazu izolovat a zastavit
dodávky humanitární pomoci a paliva, které Hamás používal právě k
výrobě těchto raket."

Jistě – proč ale nedat druhé straně prostor k vyjádření. 18. prosince oznámil předák Hamasu Ayman Taha, že "příměří nebude obnoveno, protože nepřítel nedostál svým závazkům zmírnit blokádu Gazy (1). "Podle agentury Reuters Hamas 5. listopadu vypálil tucty raket na Izrael poté, co izraelské síly zabily šest palestinských bojovníků a později sedmého. Rakety, které dopadly na izraelské město Aškelon, nezpůsobily žádnou újmu (2). Izrael v ten den uzavřel všechny přístupové cesty do Pásma. Pan Dvořák ale opomněl dodat, že Izrael Gazu drží v izolaci již od roku 2007 a smyčka se od té doby postupně utahovala. Také zde probíhaly periodické nálety izraelského letectva a vpády izraelských vojáků, během nichž vedle předáků Hamasu umírali nebo byli zraněni nevinní civilisté, a útoky pokračovaly dokonce během "příměří", jak tvrdí OSN (3).

V listopadu podává šéf Úřadu pro palestinské uprchlíky při OSN John Ging svědectví o chmurné situaci v obklíčené Gaze: "Lidé z Gazy z příměří neprofitovali…Izrael nepovolil dodávky humanitární pomoci do Pásma…V průběhu několika dnů nám došly zásoby potravin (4)." Pracovníci Úřadu pro palestinské uprchlíky 18. prosince přerušili veškeré dodávky potravin pro tři čtvrtě milionu Gazanů (5). Zbývá deset dnů do izraelského bombardování zbídačené populace americkými tryskáči F-16 a bojovými helikoptérami, zatímco na izraelské území dopadá čím dál více podomácku vyrobených raket.

Reklama

Hamas rovněž
požadoval, aby příměří platilo i na Západním břehu. Nestalo se a Izrael zde pokračoval v záboru palestinské půdy, demolici palestinských domů, zatýkání, věznění, a souběžně tu probíhal nenásilný odpor proti okupaci. To se ovšem "studentovi mezinárodních vztahů" Dvořákovi nehodí do ideologického filtru. Ptám se jej tedy, nejsou loupež cizí země, flagrantní porušování desítek rezolucí RB OSN, Zeď, jejíž stavbu odsoudil Mezinárodní kriminální soud (ICC), nucená separace vesničanů od jejich polí a zahrad, jejich zatýkání a protiprávní zadržování, útoky ozbrojených židovských fanatiků vůči palestinským farmářům kupř. ve městě Hebron, také formami terorismu?

Generální sekretář Palestinské národní iniciativy Mustafa Barghouthi v článku publikovaném v internetovém periodiku The Huffington Post 30. prosince tvrdí, že letos bylo na Západním břehu zatčeno téměř pět tisíc Palestinců a počet checkpointů se zvýšil z 521 na 699. " Od počátku mírových jednání bylo zabito 546 Palestinců včetně 76 dětí. Jen dnes ráno byl zastřelen mladý demonstrant ve vesnici Ni´lin na Západním břehu, " říká Barghouthi (6).      

Dvořák ve svém textu jen tak tak udržuje své emoce na uzdě: "Izrael zahájí bombardování Gazy – několikaminutové reportáže v hlavních
zpravodajských relacích, stovky obrázků zraněných palestinských dětí,
naříkajících matek a hulákajících mladíků slibujících odvetu, když
zrovna na chvíli přestanou omílat "Alláhu akbar". Blesk z čistého nebe.
Absurdní fraška mediální virtuální reality se blíží k vyvrcholení a
pointa, kterou má divák pochopit, je jasná – Izrael je agresor."
Nechutně a s velkou mírou cynismu reflektuje obrovské utrpení, jemuž je vystaveno 1.5 milionu lidských bytostí, ba dokonce nazývá tuto tragédii "absurdní fraškou", jakoby o nic nešlo.

Naprosto minimální destrukce a nízké ztráty na životech v izraelských městech jej ale dokáží vybičovat k nenávistným a deviantním myšlenkovým komplotům: "Izrael pochopitelně musel reagovat, žádná demokratická vláda nenechá
teroristy útočit na své občany beztrestně, obzvláště ne před volbami,
kdy ti občané, kterým na hlavu padají cizí rakety, mohou vyjádřit svůj
názor na situaci. Hamás byl opakovaně vyzván, aby útoky zastavil a
obnovil příměří, čemuž se vedoucí představitelé Hamásu vysmáli."
Izrael jako okupant má podle mezinárodního práva vůči okupovaným povinnosti, nikoliv práva. Okupuje Gazu ze vzduchu, souše a moře, ničí její chatrnou ekonomiku, zadržuje palestinské daně. Nepřipadá v úvahu, aby nechal okupovanou populaci přes rok na hranici vyhladovění, zamezoval jí přísun základních potřeb důležitých k přežití, dopustil předčasnou smrt necelých tří stovek těžce nemocných, jimž bylo kvůli nedostatku léků a nefungujícím lékařským přístrojům v Gaze znemožněno podstoupit léčbu v Izraeli nebo Egyptě. Tímto nelidským přístupem docílí jen toho, že nažene další frustrované jedince do náruče odpalovačů raket kassam. Okupovaní mají naopak právo čelit okupaci. Pokud je tento odboj cíleně mířen proti civilistům – izraelským nebo jiným – jedná se podle lidskoprávní organizace B´tselem o válečný zločin. Je tedy nepřípustné glorifikovat odpalovače raket kassam, jež jsou primárně namířené na civilisty.       

Dvořák pokračuje tvrzením, že "Hamás byl opakovaně vyzván, aby útoky zastavil a obnovil příměří, čemuž se vedoucí představitelé Hamásu vysmáli…Izraeli tedy nezbylo, než sáhnout po použití vojenské síly jako po posledním prostředku, který mu zbyl." To je naprostý nesmysl a autor to pravděpodobně ví. Konzervativní list Jerusalem Post otiskl v únoru tohoto roku článek, v němž izraelský ministr obrany Ehud Barak uvedl: "Řešení ohledně raket kassam bude mnohem rychlejší, než si mnozí myslí. (7)" Dvořák píše tak, aby bylo všem jasné, že se izraelské vojenské síly uchylují k násilí až na poslední chvíli. To považuji za velký blud; stačí si třeba vzpomenout na masivní a ničivou invazi do Libanonu před dvěma lety, jež následovala po přeshraniční půtce, kdy Hizballáh zabil a zajal pár izraelských vojáků.    

"A tady přichází na řadu politickokorektní mašinérie světových
zpravodajských stanic v čele s BBC. Mezi řádky čteme jasné poselství –
Izrael bezdůvodně útočí na bezbranné Palestince. Izrael zabíjí ženy a
děti. Izrael nechce mír. Izrael zabil víc lidí, než Palestinci. Izrael
dohnal Palestince k terorismu a teď se mstí."
Nezabíjí snad Izrael děti a ženy, jak tvrdí například Guardian (8)? Izrael doopravdy nechce mír (9), (10). Izrael zabil víc lidí než Palestinci (11) atd.. Co na tom autor shledává pobuřujícího? Nevoní mu tato skutečnost? 

"BBC nikdy neopomene zdůrazňovat civilní ztráty, které izraelské odvetné
akce způsobují, často s odkazem na zdroje spojené s Hamásem. Musím
zjistit, zda-li se během 2. světové války běžně odkazovala na zdroje z
Goebbelsova ministerstva, měly totiž zhruba stejnou informační hodnotu."
Zde pan Dvořák naplno vypustil stavidla svých "argumentačních schopností." Opět – mají se snad zkreslovat zprávy o civilních ztrátách na té straně, kde je jich nepoměrně více? Vadí snad panu Dvořákovi rovněž pohled na zbořené domy a mrtvé v Negevu? Nebo by je také raději ve svém fanatickém zápolu "nezdůrazňoval"?

"Jinak řečeno, místo toho, aby využili izraelského stažení k jednání o
míru, si Palestinci zvolili do čela teroristickou organizaci, která ve své chartě
slibuje boj až do konečného zničení Izraele vojenskými a teroristickými
prostředky, která odmítá jednání jako způsob dosažení míru a která
neuznává existenci Izraele a případný vznik palestinského státu v
sousedství Izraele. Organizaci, jejíž vrcholní členové opakovaně vyzývají k vyvraždění či vyhnání všech Židů v Palestině."
Něco jiného je dvacet let stará charta a existence různých názorových proudů uvnitř Hamasu. Hamas je přirozeně teroristickou organizací mající na svém kontě mnoho zločinů. U zrodu státu Izrael stály dvě teroristické organizace Stern a Irgun; transformovaly se a dva z jejich bývalých členů to dokonce dotáhli na premiérský post. Dvořák asi neví, že Hamas, narozdíl od Izraele a Spojených států opakovaně hodlal akceptovat vznik dvou států – židovského a palestinského (12), (13). Žádnou pozornost student mezinárodních vztahů nevěnuje sionistickým fanatikům, kteří na různých konferencích upírají Palestincům právo na sebeurčení a přejí si, aby z okupovaných teritorií navždy zmizeli (14).       

"Palestinci se však nechovají jako rozumný národ. Jejich kolektivní
zaujetí totální válkou proti Izraeli, ve které je každý Žid nepřítelem
na život a na smrt, snese srovnání s poblouzněním některých národů
během 2. světové války. Paralely s japonskými kamikaze či německým
ostřelováním Londýna raketami V2 nejsou zcela náhodné. Palestinci
nejsou nevinné oběti či snad rukojmí v rukou Hamásu, celé jejich
obyvatelstvo nese odpovědnost za to, co se děje, a proto musí počítat s
následky, tak jako německé a japonské obyvatelstvo neslo následky
agrese, kterou jejich země rozpoutaly. Jak víme, západní spojenci si
tehdy nebrali servítky a s klidem ničili celá města zápalnými bombami."
Tohle je ovšem síla. Autor je natolik neinformovaný, že neví, že vedle mnoha západních a izraelských lidskoprávních organizací existuje celá řada palestinských seskupení, jež nemají v erbu "totální válku" nebo "zničení Izraele"; prosazují proti izraelskému řežimu politiku bojkotu a sankcí (BDS). Jejich cílem je upozornit mezinárodní komunitu na bezpráví, jemuž je palestinský národ vystaven, a formou diplomatických, politických a kulturních sankcí přimět Izrael, aby akceptoval desítky rezolucí RB OSN a řídil se mezinárodním právem (15).  


 

 

Zdroje:

(1) http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2008/12/20081218165057572179.html 

(2) http://www.reuters.com/article/worldNews/idUSTRE4A37B520081105 

(3)  http://www.ynet.co.il/english/articles/0,7340,L-3560972,00.html

(4)

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/dec/29/israel-gaza-attack-palestinian-reaction

(5) http://www.lrb.co.uk/v31/n01/roy_01_.html

(6) http://www.huffingtonpost.com/mustafa-barghouthi/palestines-guernica-and-t_b_153958.html  

(7) http://www.jpost.com/servlet/Satellite?pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull&cid=1204127200827  

(8) http://www.guardian.co.uk/world/2006/nov/08/israel2  

(9) http://www.haaretz.com/hasen/spages/846420.html  

(10) http://www.youtube.com/watch?v=a2HYvYl2mKw 

(11) http://www.btselem.org/English/Statistics/Casualties.asp 

(12) http://www.chomsky.info/interviews/20080423.htm

(13) http://www.ynet.co.il/english/articles/0,7340,L-3249568,00.html

(14) http://www.dissidentvoice.org/2008/12/israel-hosts-anti-islam-conference/  

(15) http://www.zmag.org/znet/viewArticle/20071